David Toska Genser

  1. Mer om
David Toska Genser

David Toska Genser ResultaterSjefen for Dale of Norway håper flest mulig går med plaggene hans. Nå står både David Toska og Arfan Bhatti på kundelisten Lusekofta som David Toska (44) gjorde til et varemerke under NOKAS-rettssaken, skal selges på auksjon. Inntektene går til en MS-syk pasient Både trippeldrapdømte Per Orderud, NOKAS-raner David Toska og for at de som har kjøpt seg en ny Dale-genser føler at den er forringet Arfan Bhatti kler genseren min virkelig godt. Men kofta til David Toska er ikke min modell. En annen Dale-designer har æren for dette I likhet med «mesterhjernen» bak Nokas-ranet, David Toska og men det er ikke første gang han bruker mariusgenser, så det skal han få lov

Bare noen uker senere stikker han fra politiet i en politikontroll i Drammensveien. Han kjører på rødt, bulker biler og holder svært høy fart på glatt vinterføre. Politifolkene som kjører etter ham avbryter fordi de mener biljakten er uforsvarlig. Jeg gikk inn i en tung depresjon, sier Nielsen. Nielsen sitter på et spartansk hotellrom i Bergen sentrum og forteller sin historie.

Hvordan kunne en politimann som ham ende opp som kriminell? Eks-politimannen hilser med et stramt grep og er smilende. Han er godt trent og har flere synlige tatoveringer, blant annet en som kryper opp etter halsen.

Kanskje med unntak av denne, så kunne 40-åringen lett passet inn i en politiuniform. Han vet spanere fra etterretningsavsnittet mistenker ham for å drive stort innen narkotikavirksomhet, og at de følger ham tett. Nielsen avviser at han er noen storfisk. Jeg krever ikke inn narkogjeld. Jeg bruker kun makt mot personer som er likeverdige. Jeg er opptatt av en viss etikk og moral.

Håvard går fra gruppe til gruppe for å høre om han kan hjelpe dem med noe. Han fremstår som beundringsverdig rolig i en krevende situasjon, tenker Elin i døren på vei ut. I Odda har Eivind hørt nyhetene fra Oslo. Han vet at Håvard er på Utøya, men uroer seg for hans foreldre og søsken i Oslo. Håvard tar telefonen og svarer at alt er bra med foreldrene. Deretter høres bråk i bakgrunnen på Utøya. Håvard sier raskt: «Eivind, det skjer noe her. På øya er det nå rundt 530 unge AUF-ere, samt et trettitalls andre som har ulike arbeidsoppgaver der.

To av de siste er daglig leder og vakten på øya. Anders Behring Breivik snakker først rolig med dem noen minutter. Så trekker han plutselig frem en pistol og skyter begge.

Ungdommer som ser på tror først det er en øvelse av et eller annet slag, men de to falne blir liggende urørlige. Mannen i politiuniform setter seg i bevegelse, bevæpnet med både en halvautomatisk pistol og en halvautomatisk rifle. Han skyter en tredje person, som også blir liggende.

At dette er alvor og at det kan stå om deres eget liv, går plutselig opp for noen av ungdommene. Panikken sprer seg raskt. Anders Behring Breivik går videre mot Kafebygget midt på øya. Han skyter og dreper syv mennesker på veien. Ytterligere et offer, en 16 år gammel jente, blir skutt mens hun står i døråpningen.

Anders Behring Breivik går rolig forbi henne og inn i bygningen — med geværet i hendene. Håvard og mange andre ungdommer befinner seg fortsatt der inne. AUFs nestleder Åsmund Aukrust er i lillesalen når han hører skrik og smell.

Han ser ikke hvem som skyter i folkemengden. Men han ser en kule slå inn i veggen like over hodet på seg. I et glimt av frykt forstår Åsmund at smellene er skudd og at noen skyter for å drepe. Han står nær døren og løper ut. Åsmund ser døde mennesker ligge på bakken utenfor huset.

Facebook Facebook

Han rømmer i panikk videre, og løper rundt på øya i nærmere en time før han gjemmer seg i et forlatt telt på teltsletta. Vi kan ikke bli liggende her» Helén Ingrid Andreassen har sammen med finnmarkjenta Ragnhild Kaski satt seg til å skrive i et siderom i Kafebygget, når døren plutselig blir revet opp. Helén snur seg og ser Håvard i døren. Redselen slår henne i samme sekund. Helén har aldri sett Håvard redd før. Nå ser han vettskremt og nesten panisk ut.

Håvard løper inn i rommet, etterfulgt av Prableen og fire andre ungdommer. Skudd og skrik høres utenfra. Døren smelles igjen og låses. Alle legger seg på gulvet og forsøker å være så stille som mulig; Håvard hvisker: «Vi må være stille. Prableen sier: «Vi må ut. Vi kan ikke bli liggende her.

Juristkontakt 1

Tenk hvis han ser oss gjennom vinduet. Alle hopper ut vinduet, selv om det er fire meter ned til bakken. Helén får seg en smell i ryggen i fallet, samtidig som brillene hennes knuses. Hun løper halvblindet og med ryggsmerter etter Håvard og de andre.

De vet fortsatt ikke hva de løper fra, bare at det må være noe fryktelig farlig. Hun blir liggende igjen, ser de andre løpe av gårde — og roper: «Hjelp!

Instinktet er å løpe for å redde sitt eget liv i en slik panikksituasjon. Men en av de som hopper ut vinduet har et annet instinkt.

Alle skal med — også i en situasjon med fare for eget liv. Håvard stopper, løfter opp Ragnhild Kaski og løper videre etter de andre med henne i armene. Det går saktere å løpe når han bærer henne. Men det går fort nok. Anders Behring Breivik kommer forbi med automatriflen i hendene noen minutter senere — etter å ha skutt de tolv unge menneskene han fant inne i Kafebygget. Ragnhild ville vært dødsdømt om hun hadde ligget skadet igjen der. Hun, Håvard og de andre som hoppet ut vinduet er ute av synsvidde når Breivik kommer ut.

De løper ikke mot noe, bare vekk fra noen de ikke vet hvem er. I desperasjon fortsetter de ned mot nordvestkysten av Utøya. Samtidig forlater MS Thorbjørn brygga på østspissen av Utøya, med ni passasjerer om bord. En av dem er AUF-leder Eskil Pedersen, som via telefon er blitt advart av en rådgiver og rådet til straks å komme ned til båten. Fra mobiltelefonen ringer han under overfarten til politiet og regjeringen.

Nordre Buskerud politidistrikt får beskjed om skytingen 17. Mange flere forsøker å ringe politiet fra det overbelastede telefonnettet der. Oslo politidistrikt får inn de første meldingene om skytingen 17.

Dermed er kappløpet mot tiden og døden i gang. Håvard og de andre ungdommene på Utøya vet at hjelpen vil komme, og forventer med sin tillit til politiet at den vil komme snart.

Alt handler om å holde seg i live til hjelpen kommer. Hvem som overlever og hvem som dør, handler i mellomtiden mest om hvem som er heldige og uheldige med hvor de befinner seg når. Det er ingen lett oppgave å skjule seg. Utøya er en hjerteformet liten øy som bare er rundt 120 dekar stor, og er under 500 meter lang.

Øya er bare lett kupert og nesten uten vegetasjon. Det er ikke mange gjemmesteder utendørs. Håvard og gruppen rundt ham løper inn i det som kalles skogen, men finner for få og spredte trær til at de kan gjemme seg der. De aner fortsatt ikke hvem som skyter eller hvorfor det skytes, men de vet at noen bak dem et sted skyter etter leirdeltakere. Mellom trærne er de for synlige. Men på den andre siden er bare stranden — og vannet.

Instinktet er å komme lengst mulig unna. Håvard er blitt sliten, og mister flere ganger den skadde Ragnhild Kaski i en skråning.

Deres veier skilles i all hast. Håvard løper videre etter de andre.

Toska donerer lusekofte til inntekt for MS

Prableen blir igjen hos Ragnhild før hun også løper videre. Ragnhild blir liggende igjen ved et svært enkelt skjulested ved foten av et par trær. Hun er takknemlig for at Håvard bar henne med seg, men livredd for å bli liggende igjen alene. Kommer attentatmannen dit før hjelpen utenfra, er hun helt sjanseløs: Den skadde Ragnhild kan verken forsvare seg eller rømme.

Pumpehuset er et avlåst lite hus ingen kan ta seg inn i. Dette er Utøyas ende: Lenger unna kommer de ikke på land.

Eneste mulighet til å komme seg videre herfra uten båt, er å svømme. Men vannet er kaldt og fastlandet kan bare så vidt ses i deler av horisonten. Kamzy og Elin er blant de som forsøker å svømme over fra Bolsjevika og Stoltenberget, på nordøstspissen av Utøya — og som overlever.

https://shishlov.info/drangedal-og-krager-begravelsesbyr.php

Elin er helt utslitt midtveis, hun tror fortsatt hun skal drukne 50 meter fra land, og må støttes i land av campingturister. Kamzy er mer opplagt og autoritetskritisk, selv i denne ekstreme situasjonen.

Det er et kritisk og livsviktig spørsmål som noen av de overlevende på Utøya også har begynt å stille seg. Det er mye lenger til fastlandet fra Pumpehuset enn fra Bolsjevika. Han var god til å svømme», sier Kamzy stille i januar 2013.

Men situasjonen fortonte seg langt mindre klar for Håvard, Prableen og de andre ungdommene ved Pumpehuset i de dramatiske minuttene 22. De visste ikke hvor tungt det ville være å svømme rundt til fastlandet — eller hvilke farer som kunne vente ute i det kalde vannet. Derfor forsøkte de i stedet å gjemme seg rundt Pumpehuset — og håpet at politiet ville komme til Utøya og finne dem før attentatmannen.

Håvard har foreløpig overvunnet panikken, og nøyer seg ikke med å vente passivt. Umiddelbart etter ankomsten til Pumpehuset ringer han til 112 uten å komme gjennom. Samtalen blir kort og forvirret. Håvard får sagt at han er på Utøya, at han har løpt for sitt liv og at noen skyter. Beskjeden han får er at politiet er underveis. Håvard blir bedt om å gå i sikkerhet selv. Forbindelsen blir brutt før han får svart på om det er noen skadede i nærheten.

Vi har løpt avgårde. Vi gjemmer oss», sier Håvard — og høres ut til å være både livredd og på gråten. Det er svært ulikt ham. Moren forsøker å roe ned Håvard, mens hun kjenner sin egen frykt og uro stige. Jo står ved siden av og ringer politiet, men får bare til svar at det er krise i Oslo og at dette må håndteres av Nordre Buskerud politikammer.

Alf får samme svar når han etter flere forsøk kommer gjennom på 112. Foreldrene er ganske fortvilte og operatørene på nødtelefonen noe forvirrede to timer etter terrorangrepet i Oslo. Når Alf endelig får snakket med Oslo-politiet, får han også høre at dette ikke angår Oslo politikammer og at han må ringe til Nordre Buskerud.

Category:David Toska

Alf sier at denne saken må tas opp i ettertid hvis de nå ikke engang kan få satt ham over til Nordre Buskerud politikammer, og får til svar at man ser frem til det. Stemningen i Solligrenda på Kjelsås er svært konsentrert og anspent — og blir stadig mer frustrert.

I Odda lurer Eivind med økende uro på hva som skjer på Utøya og med Håvard. Eivind kaster seg straks over telefonen når en ny melding kommer inn klokken 17. Håvard er tydeligvis fortsatt i live. Meldingen er på tre korte ord: «Jeg elsker deg.

Fortsatt er ingen trussel å se nær Pumpehuset når Håvard sender den meldingen. Mange av de som først søkte tilflukt der våger likevel ikke å vente lenger. Flere løper bort langs stranden, for å gjemme seg andre steder eller for å svømme. Noen andre kommer til. En av dem er den 17-årige hurumsjenta Oda Eriksen. Hun stopper på sin flukt ved Pumpehuset fordi hun kjenner igjen Håvard, som hun har truffet på et 8.

Slik blir de sittende der sammen, ved veggen ut mot vannet. Ved siden av dem sitter en av de yngste på øya, en bare ti år gammel gutt. Oda tenker på småsøsknene sine og tar gutten på fanget. Kjempeglad i dere alle sammen» Anders Behring Breivik begir seg over teltplassen og går sydover langs Kjærlighetsstien.

Attentatmannen skyter fortsatt mot nær sagt alle levende mennesker han ser. Ytterligere ti unge ligger døde eller døende igjen langs stien når han forlater den, og fem til blir drept i Skrenten ved Kjærlighetsstien. Deretter går han innover på øya — mot Skolestua.

Anders Behring Breivik skyter en 17-åring og en 14-åring i skogen ved Skolestua, men finner ikke flere mennesker. Han går i stedet frem mot huset, hvor han antar at mange må ha søkt tilflukt. Skolestua på Utøya er et lite, enetasjes rødt trehus med hvitmalt dør, midt på sørsiden av øya.

Der skjuler det seg nå 47 livredde mennesker. Norsk Folkehjelps representanter har låst døren og satt en mann til å holde dørklinken oppe på innsiden. Han sitter der på huk ved døren med fare for eget liv — og for å redde alle de andre.

Vegard Grøslie Wennesland er en av de som har gjemt seg i Skolestua. Han ligger sammenkrøpet under sengen, hører skuddene utenfor — og kan ingenting gjøre.

Han tar frem mobilen, og legger klar for utsendelse til sin familie og sine nærmeste venner en kort og dramatisk tekstmelding: «Takk for alt. Kjempeglad i dere alle sammen. Noen river i den låste døren. Så smeller to skudd. Attentatmannen skyter gjennom døren. En av kulene smeller inn i en sofa i dagligstuen. Panikken sprer seg der inne. Vegard sender tekstmeldingen og tar farvel med sine nærmeste. Men det kommer ikke flere skudd inn i Skolestua. Skrittene utenfor fjerner seg igjen. Attentatmannen tenker på å forsøke å skyte opp døren, men vurderer det som for risikabelt.

Han kan ikke se hvor mange som gjemmer seg bak døren og vet ikke om noen av dem er bevæpnet. Han går videre på leting etter flere offer utendørs, først tilbake til hovedhuset og så ned til østkysten. Der skyter han, uten å treffe noen, etter båten Reiulf med flyktende AUF-ere om bord. Han sitter blant flere vettskremte ungdommer, ved siden av Prableen.

De hører skudd i bakgrunnen. Håpet om at faren er over, våkner hver gang det går noen sekunder uten at skuddene kommer. Men skuddene starter alltid igjen. Skuddene høres ut til å være et stykke unna nå, men det kan endre seg raskt. Ingen vet om det er én eller flere attentatmenn løs på øya nå, og alle venter på hjelpen som ikke kommer.

Denne er bare ett enkelt ord: «Forsvaret».

Ei lita lus

Han skriver: «Noe vi kan gjøre? Melder videre til politiet alt du sier til oss. Denne gangen kommer han gjennom. Håvard spør med skjelvende stemme om det er lenge til politiet når Utøya, og forteller at de er rundt 15 stykker som gjemmer seg ved vannkanten der.

Operatøren svarer at politiet er på vei til Utøya «med masse folk» og at «vi er på vei langs vei og luft og det meste». Håvard blir litt beroliget av den beskjeden. Han husker ikke å si navnet sitt ved starten av samtalen, men oppgir mobilnummeret sitt når han mot slutten av samtalen blir spurt om det. Så legger han på telefonen, og sier til de rundt seg: «Politiet sier at de er på vei på alle måter, i bil, båt og helikopter, alt. Så vi må bare vente til de kommer.

Flere av de som venter der er skadet. Stemningen har likevel roet seg litt. Mange har gjenvunnet fatningen etter den paniske flukten, og det begynner å bli lenge siden de har hørt skudd. Vannet ligger der foran dem. Muligheten til å hoppe ut i det og forsøke å svømme i land finnes. Men ingen svømmer herfra. Han stoler på beskjeden han har fått.

Masse politifolk er underveis — og helikopteret kan ikke være langt unna. Håvard har mindre grunn til optimisme enn han tror. Noe helikopter er fortsatt ikke i luften — og ingen politibåt er på vannet.

Det kunne blitt begynnelsen til slutten på marerittet for de gjenlevende ungdommene på øya. Det tar ikke mye mer enn fem minutter over fjorden til Utøya med en motorbåt. Politiet har ikke benyttet anledningen til å rekvirere MS Thorbjørn, og har først ikke noen motorbåt tilgjengelig. Når de etter noen minutter får tilgang på en båt, avventer de i påvente av forsterkninger fortsatt situasjonen uten å ta seg over mot Utøya.

Mens politiet blir stående ved brygga noen hundre meter unna, ligger Håvard i en fosterlignende stilling på bakken ved Pumpehuset. Derfra sender han en ny melding til broren Jo: «Politiet er på vei i lufta og på land. Vi er bare redde, våte og flere er skadde. Er ved vannet på den ene siden av øya, men aner ikke hva som skjer.

https://shishlov.info/xomifew.php

Aner ikke om noen er drept. Melder fra her hvis vi hører noe. Han ringer til Nordre Buskerud politidistrikt, oppgir sitt navn og forteller at han er på Utøya, og er villig til å overgi seg. Men forbindelsen brytes av usikre årsaker. Anders Behring Breivik går med automatriflen i hendene videre ned mot Bolsjevika på nordkysten — på jakt etter flere ofre. Denne er fra Eivind. Det meste av det som skjer i en rettsal er et vel gjennomtenkt skuespill, eller rettere sagt et spill for galleriet juryen og media Ved å kle seg i "nasjonalplagget" vil man lettere få sympati fra alle hold.

Den symboliserer noe hjemmekjært og en nasjonal stolthet. Vi blir mer opptatte av det rare slipset eller øredobbene, enn hva som blir sagt. Dressen blir uniform Hun trekker frem Erik Solheim som et eksempel på en som ikke helt fikk det til i begynnelsen. Når det gjelder klær, har kvinner i rampelyset det vanskeligere enn sine mannlige kolleger, ifølge Barth-Nossum.

Kinamann handler om å være adoptert, om sauer og gårdsdrift, om en gigantisk far, om den vakre norske naturen, om å våkne midt på natten og føle seg feilplassert, om Seoul, og om en voksende lengsel etter å bli kjent med sitt opphav. Kinamann er en storartet roman om identitet og tilhørighet, arv og miljø, og om rasisme.

Kinamann er tilgjengelig som lydbok.

Naturfotograf fjeldstad

DAVID TOSKA GENSER Relaterte emner

Fucking, fucking, fuck! Helge og Mohammed har tatt glassene fra mat- og helse-rommet. Ved gymsalen står de og venter. Du kommer ikke forbi dem om du har klasserom bak grusbanen. Sko blir kastet gjennom skolegården og opp i basketnettet. Noen kaster dem videre inn i alléen med grantrærne. En gutt har gjemt igjen noe borte ved huskene.

DAVID TOSKA GENSER Kommentarer:
Redaktør på David toska genser
Amundsen fra Bergen
Les gjerne min andre nyheter. Jeg har alltid vært en veldig kreativ person og synes det er avslappende å hengi seg til Footvolleyball. Jeg nyter utforske norske bøker bittert.
INTERESSANTE NYHETER
Kontaktskjema
MoTuWeThFrStSu
booked.net