Jul På Månetoppen Episode 3

  1. Mer om
Jul På Månetoppen Episode 3

Jul På Månetoppen Episode 3 By påA kortluenisse which is becoming a langluenisse has to nisse nissestreker, but today it is the piglet that nisser den største streken Jul på Månetoppen ~ Den gamle julesangen · Marte Stine. Jul på Månetoppen ~ Kveldslokk for små unger Episode aired . All episodes · All · Cast & crew · IMDbPro De som har fulgt med på adventsseriene «Amalies jul» og «Jul i Blåfjell» på NRKs Barne-TV, vet at alle rødnissene samles på Månetoppen Lille Julaften for Men «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen» fremstår i dag som litt utdaterte, både i for Se mer

Så vidt jeg vet har det også bare blitt sendt en gang i ordinær barne-tvtid, så det spørs om de ikke var så fornøyde selv heller. De fleste kalenderne får jo noen repriser. Jul i Svingen er en av NRKs mest omfattende egenproduserte dramaserier og den kosta 28 millioner å produsere. Serien har blitt solgt til flere land, som Nederland, Danmark og Færøyene.

I alle disse landene har 4 Jul i Svingen 5 Kjetil Indergard 9 serien blitt vist med dubbede stemmer.

https://lndc.us/qowywisi.php

Også i Sverige har 7 episoder av serien blitt vist, også her i en dubbet versjon. Hver episode har sin egen handling og er dermed frittstående. Allikevel finnes det noen gjennomgående linjer: de samme personene omtales, noen av personene endrer seg i løpet av serien, og også forholdet mellom noen av karakterene endres underveis, men serien bygger seg ikke opp etter hvert og har dermed heller ikke som helhet en tydelig spenningstopp.

Derimot har hver eneste episode sin egen spenningstopp som det bygges godt opp under. Alle episodene omhandler et tema hvor det i starten er et problem eller en konflikt som i løpet av episoden blir løst. Dermed kan serien kalles for en samling små novellefilmer.

Svingen er ei lita bygd med trygge og gode oppvekstvilkår. Innbyggerne der representerer, på tross av bygdas størrelse, flere ulike nasjonaliteter. Familieformene her er også varierende; det er like mange familier hvor foreldrene bor sammen som det er familier der barna kun bor med mammaen eller pappaen sin. Men felles for de fleste familiene er at de kun har ett eller to barn. Det eneste unntaket fra dette er en muslimsk familie fra Pakistan.

Samholdet i bygda er sterkt og inkluderende, på tross av de kulturelle forskjellene som finnes. Det lille samfunnet i Svingen er så idyllisk at det nærmest utgjør et prakteksempel på et integrert norsk samfunn, selve svaret på hvordan et moderne norsk samfunn bør se ut.

I Linus i Svingen er det tydelig at Linus er hovedperson og historiene spinner seg rundt han med de andre barna som biroller. I Jul i Svingen har dette perspektivet endra seg. Linus som hovedperson er tona ned, samtidig har de andre barna blitt sterkere personligheter og roller.

Ikke alle barna er med i hver episode, til og med Linus kan ta en pause i blant. I det følgende kommer en oversikt over de viktigste personene i Jul i Svingen. Linus er en snill og omtenksom gutt og er god venn med alle i Svingen. Dette gjør at han naturlig danner et midtpunkt i serien, men allikevel ikke på samme måte som i Linus i Svingen.

Linus er 8-9 år og bor sammen med pappaen hans Marvin, mora Agnetha og lillesøster Klara.

Jul a Blajfell and Jul pa Manetoppen

Marvin er en veldig barnslig mann og må dermed ofte settes på plass av Agnetha, men også barna hans kan ofte være med voksne enn han selv. Agnetha utgjør rake motsetningen til Marvin og er en tydelig omsorgsgivende voksenskikkelise for barna. Klara er i fireårsalderen og synes det er morsomt å irritere storebror Linus.

Ho ser også opp til Linus og ønsker å være med på den han gjør, men får ikke alltid lov til dette. Dette fører til at Linus ofte kaller lillesøsteren for Klara Klegg. Men Klara og Linus kan også være gode venner. Nure ønsker ikke å gjøre en flue fortred og er redd for det meste, mye takket være moras redsel. Han er liten og forsiktig og bor sammen med mora Grete. Nure kan ikke huske den avdøde faren sin.

Faren hans frykta ikke noe og dreiv med ekstremsport, og nettopp dette skulle ta livet av han. Farens død har gjort Grete engstelig og overbeskyttende ovenfor Nure, i frykt for at det skal skje noe forferdelig med han også. Ho bor sammen med faren Biggen og er direkte ujålete.

Hver dag gjennom hele desember får ho et verktøy av faren. Ho kan snakke for seg og også for vennene sine. Faren Biggen driver bensinstasjonen i Svingen.

Akaya bor sammen med storesøstera si, moren Kartini og faren Tor. Kartini kommer fra Indonesia og Akaya har dermed et asiatisk utseende. Akaya er veldig filosofisk og ho er opptatt av naturen, rettferdighet og harmoni, både globalt og lokalt. Derfor opptrer ho ofte som en megler i venneflokken. Børre var i Linus i Svingen en skikkelig bølle som gjorde livet surt for de andre. Men så blei han en del av vennegjengen og oppfører seg nå som oftest bra.

Børre bor sammen med mora Lucy, men er ofte overlatt til seg selv fordi mora jobber så mye. Atif kommer fra Pakistan og bor sammen med foreldrene Saima og Omar og to eldre brødre. Familien har akkurat kommet til Svingen, men Atif og resten av familien snakker allikevel godt norsk. Atif har funnet seg godt til rette og blitt en naturlig del av vennegjengen, hvor han er den helt klart mest intellektuelle. Atifs familie er muslimer, og de feirer derfor ikke jul.

Victoria kommer til Svingen i episode 3. Sletta er større enn Svingen og dette gjør at Victoria fra starten av oppfører seg overlegen i forhold til de andre barna, som jo ikke veit noen ting om forholda i den store vide verden. Victoria er ei veslevoksen jålebøtte. Vera, mora til Victoria, er skuespiller og steller i stand mange morsomme aktiviteter for barna i Svingen.

Lillebroren Morten er på Klaras alder og er minst like irriterende som henne, derfor blir han kalt for Morten mygg. Klara og Morten er bestevenner fra første stund 6. I episodene blir en rekke temaer tatt opp. Grunnen til at noen kan oppføre seg ekkelt ovenfor andre forklares ved at personen ikke har det så bra eller føler seg litt aleine, frykt overvinnes og forhold reddes.

Barna lærer at det viktigste ikke er å vinne, men å delta, at ærlighet varer lengst og at vennskap er det viktigste som finnes. Gjennom hele serien tar de voksne feil titt og ofte og må rett som det er settes på plass igjen av barna. At barn har rett er dermed en viktig del av serien, men barna kan også lære mye av de voksne. På tross av at de ulike episodene har ulike temaer og egne historier, er det allikevel en viss sammenheng mellom episodene.

Denne sammenhengen ligger blant annet i de ulike rollenes utvikling. Her vil jeg nevne noen eksempler. Nure går fra å være redd for det aller meste, til å bli tøffere og tøffere.

Dette skjer ved at han får høre om faren hans, som mora Grete aldri snakker om. Han blir fortalt at ingen var modigere enn faren hans, og at han levde 6 Kjente fjes i ny kalender.

Dette resulterer i at Nure møter det han frykter titt og ofte og at han dermed skritt for skritt blir litt mindre beskjeden og litt mer sikker på seg selv. Victoria, som da ho kommer er skikkelig overlegen, gjennomgår en tilpasning til det lille samfunnet i Svingen. Ho blir mindre og mindre blærete og blir til slutt venn med de andre i Svingen. Også den pakistanske familien Atif er en del av, gjennomgår en forandring. Selv om de er muslimer deltar de i bygda på de tilstelningene som skulle finne sted i forbindelse med juleforberedelsene.

De deltar på tenning av julegrana, de ser på Lucia-toget og de er tilskuere ved juleforestillinga som settes opp i regi av Vera. Men de veldig klare på at de ikke er der for å feire jul, men for å se sønnen Atif opptre.

På denne måten representerer den muslimske familien idealet på en integrert familie. Forholdet mellom Marvin og Agnetha er også noe som følges over flere episoder. Agnetha blir mer og mer irritert på Marvin som hele tida skal være så barnslig, ikke vil han høre på ho heller. De krangler mye, men forholdet deres reddes til slutt ved hjelp av barna Linus og Klara.

Marvin og Agnetha gir også gjennom serien et tydelig bilde på moderne likestillingsforhold. Marvin kan være pysete, som da han får i oppgave å rense pipa. Han har høydeskrekk og det hele ender med at Agnetha må gjøre det. Jul i Svingen er en serie hvor rollenes personlighet, utvikling og forholdene mellom dem er det viktige.

"Jul på Månetoppen" Episode (TV Episode )

Rollene forandrer seg og tydeliggjøres gjennom det de opplever i løpet av de 24 enkelthistoriene. Da det er vanskelig å gi et handlingsreferat av en serie som ikke har en klar sammenhengende handling, beskriver jeg heller en episode jeg mener representerer serien godt.

Norsk ashtanga yoga institutt

I denne episoden framfører barna et julespill, og synet serien har på jula kommer tydelig fram. Episoden åpner idet Akaya holder på å pakke. Dagen etter, på selveste julaften, skal ho og familien nemlig dra til Indonesia. Atif har på sin side mista den boka han er aller mest glad i; bjørneboka. Men så skal alle barna samles på låven hos Victoria, det er tid for å øve på julespillet.

Også Atif, som er muslim, blir med. Dermed må Linus gi fra seg rollen som Baltasar og blir nå inspisient; han skal passe på at alt går bra under forestillinga. Mens barna øver, surrer Marvin rundt og ordner teknikken, hele tida med det barnslige humøret sitt.

Victoria, som spiller Maria, insisterer på at ho skal ha på seg en kjole i rokokkostil og begrunner dette med spørsmålet står det i Bibelen at Maria ikke hadde på seg det, kanskje?.

Så kommer selve forestillinga og hele bygda samles. Til og med familien til Atif kommer, og også fru Vold, som gjennom serien har vært ei sint grinebiter som helst ikke vil vite av barn.

Etter at grøten er spist, erklærer Linus at forestillinga skal begynne og Nure som Josef sammen med hans trolovede Maria kommer ut på scenen. Replikkene går fint, men etter hvert må Nure improvisere. Jesus, som skulle krabbe ut gjennom en luke i veggen, inn under den store rokokkokjolen til Maria og deretter sprette fram, greier ikke å få opp luka og fødselen blir dermed lang.

Victoria, like oppgitt som alltid, himler med øynene. Nure på sin side kommer med replikk på replikk, gjerne på rim, og får publikum til å le. Bak scenen spiser hunden, som er kledd ut som en sau, opp CD-en med musikken til sluttnummeret før den løper 12 ut på scenen.

Gjeteren Åsa løper etter og dette setter i gang en hel haug med reaksjoner. Engelen Børre erklærer at Jesusbarnet er født, så kommer de vise menn, kun to i tallet fordi den siste måtte på do. Visemennene følger diskokula og finner på den måten stallen. Publikum ler og ler og når Jesus til slutt greier å bli født, fødes også en tvillingsøster som opprinnelig var den tredje visemannen.

https://shishlov.info/3509.php

Hele stykket avsluttes med en dans, men i stedet for den rolige musikken hunden ødela, kommer en opp-tempo asiatisk sang og det hele toppes med en av Marvins spesialeffekter: det snør popcorn! Episoden avsluttes med at alle sammen går rundt juletreet. Når de synger Deilig er jorden, begynner Marvin å gråte fordi han synes sangen er så fin.

Så bærer det snart hjem, men ennå skal en ting skje: barna i Svingen gir Atif en gave, ikke en julegave, for han feirer jo ikke jul, men en helt vanlig gave. Gava er en bok om bjørner, og Atif nærmest hopper i været.

De verdiene du har, de du ser på som en selvfølge, og alle tankene du tenker, dine egne tanker, de liker i alle fall jeg å tro at jeg har kommet fram til selv. Men som oftest er det ikke sånn. Som oftest har holdningene dine fått lass på lass med drahjelp. Nå er det tid for disseksjon og partering; hvilke holdninger og tanker er å finne under huden på seriene? Den ene inneholder blånisser og et slags ursamfunn som er helt forskjellig fra vår egen verden.

Den andre følger livet til helt vanlige mennesker i ei lita bygd i Norge.

Jul på Månetoppen/Julekalender () Bokklubben

Også de to serienes oppbygning er forskjellige; den ene er én sammenhengende historie som bygger seg opp etter hvert, den andre består av enkelthistorier. Forskjellene mellom de to seriene stopper ikke der, men på tross av de forskjellige rammene, inneholder begge kalendrene flere likhetstrekk. Disse vil jeg se på her. Det er tid for å finne svar på alle spørsmåla mine.

Dette gjelder særlig Marvin, faren til Linus. Et eksempel på dette er når den årlige skistafetten mot nabobygda Sletta finner sted. Marvin blir så revet med at han endrer oppmerkinga. Dette fører til at en av deltagerne fra Sletta går lengre enn sistemann ut fra Svingen. Barna fra Svingen vinner selvfølgelig, men når de finner ut at Marvin gjorde sånn at de juksa, gir de fra seg seieren og blir nødt til å lære Marvin den kjente formuleringa at det viktigste ikke er å vinne, men å delta.

Barna blir de smarte, mens de voksne, hovedsakelig representert ved Marvin, er de teite. Et liknende mønster er å finne i Blåfjell. Turte er klok og finner ut lenge før foreldrene at det slettes ikke er så farlig med rødnisser snarere tvert imot. Foreldrene på sin side står steilt på sitt og er redde for det nye. Turte, med sine nye ideer, får støtte hos førstegenerasjonen. Både den gamle og skrukkete dronning Fjellrose og Erke er enige i Turtes ideer.

Dette er et klassisk grep innen barnelitteraturen; tredjegenerasjonen kommer i konflikt med foreldrene sine, men blir støtta av besteforeldrene sine, eller andre i førstegenerasjonen. I Svingen mangler den sympatiserende førstegenerasjonen, men derimot får noen av foreldrene, som for eksempel Biggen, Vera og Agnetha, denne rollen.

Men i dag møter Turte en som er reddere enn noen annen. I Bygda er Kåre på jobb, men hvor er postsparken hans? Kåre, Marta og Mikkel baker lussekatter, og det dufter herlig gjennom det åpne vinduet. Men i Blåfjell har fremdeles Erke sorg over å ha mistet den kjære kona si, Tufsa.

I Bygda får de ny regel i dag - om hva de skal gjøre med søppelet. I Bygda er det to som ikke skjønner så mye av de nye søppelreglene. Om boka De ventet smånisser det året, og mens de var i fjellet, forsto mamma at de små var på vei ut. Hun ville skyndte seg hjem for å få ungene på den varme, trygge Tuftegården, men Nissepappa hvisket til henne at de aller fineste nisseungene ble født på reise, og de aller, aller fineste blir født i den blå timen.

Og slik fødte nissemamma de to barna, Jentungen og Guttungen. Men på vei hjem kom Den Store Blæsten jagende, og når de endelig var framme og skulle bære de to nisseungene opp på nisseloftet, var Guttungen borte. Siden har jentungen vokst opp som eneste unge på Tuftegården, ei glad nissejente som får mamma og pappa til å danse, leke og le.

Likevel har verken Nissemamma eller Nissepappa en eneste stund kunnet glemme det som hendte den fryktelige uværsnatten.

JUL PÅ MÅNETOPPEN EPISODE 3 Relaterte emner

Siden jeg har hatt barn i snart 30 år har jeg fått med mange runder med julekalendere på tv, og Jul i svingen står vel igjen som en klar favoritt både for min del, og trettenåringen og jeg har sett den på DVD hvert år etter at den gikk for første gang. Skomakergata, Blåfjell, Månetoppen og for ikke å glemme Vertshuset den gylne hale ser jeg på som utgått på dato. Barnas Superjul var bare bråkete og trist, spør du meg. Jeg har skrevet en oppgave på skolen der jeg har sammenlignet barne-tv fra ulike epoker, blant annet "Barnas Supershow". Jeg liker både tanken bak og programmet godt, men akkurat Barnas Superjul synes jeg også var mislykket. Mest fordi de ikke gjorde noe forsøk på å iscenesette en stemning eller historie av noe slag- altså prøvde å gjøre programmet mer julerelatert, men kjørte full pakke på hurramegrundt og melstøv fra program til program. Så vidt jeg vet har det også bare blitt sendt en gang i ordinær barne-tvtid, så det spørs om de ikke var så fornøyde selv heller.

JUL PÅ MÅNETOPPEN EPISODE 3 Kommentarer:
Forfatter på Jul på månetoppen episode 3
Olstad fra Kaupanger
Anmeldelse min andre innlegg. Jeg trives Auto-Audiophilie. jeg liker lese romaner grasiøst.
INTERESSANTE NYHETER
Kontaktskjema
MoTuWeThFrStSu
booked.net